Tom Stickney II artikel fra GolfWRX.com

Tom Stickney II, international anerkendt teaching Pro har skrevet denne artikel/samtale ud fra et interview med to anerkendte fittere fra USA. Artiklen hedder Q&A with Expert Fitters: “You’re not good enough NOT to get fit”, eller på dansk Spørgsmål og Svar med ekspert fittere: “Du er ikke god nok til IKKE at blive fittet”

Det udstyr du spiller med kan have en stor indflydelse på din præstation på golfbanen. Din evne til at slå forskellige slag og de fejlslag du oplever på en runde afhænger meget af udstyret.
Som golftræner (pro) henvender jeg mig til eksperten på udstyrsområdet så jeg kan maksimere mine elevers præstationer i deres træning så vi ikke spilder nogens tid. Vi kan hakke til den hele dagen, men har du en driver med Regular ( R ) flex skaft og burde bruge et X-stiff ( X ) gør vi ikke meget fremskridt. Du kan blive endda blive dårligere. Nogen gange er det bare skaftet der skal skiftes, hvor der andre gange måske er brug for mere dybdegående ændringer, såsom ændringer i loft, lie vinkler eller svingvægt. Ikke desto mindre er faktum, at uden eksperter i club fitting, ville mit job være 100% sværere og meget mindre effektivt. I en perfekt verden ville jeg have mine elever fittet med det korrekte udstyr før jeg gav dem deres første lektion, da det ville fjerne en brik i det store puslespil.

Golf Digest har de sidste mange år udgivet en liste med Top-100 Club fittere i landet (USA). De bedste af de bedste der fitter udstyr til spillere så det passer netop dem. I dag vil jeg gerne præsentere to af disse fittere, som jeg har utrolig stor respekt for: Scott Felix fra “Felix Clubworks” samt Kirk Oguri. I denne spørgsmål og svar artikel, vil vi diskutere udstyr, teknologi og hvad det betyder for både professionelle samt amatører. Jeg håber du vil nyde af deres ekspertise.

Tom Stickney: I har begge været club fitters/builders i næsten 20 år. Hvordan har teknologi udviklet sig fra et fitting synspunkt gjort jeres job nemmere?

Scott Felix: Udskiftelige skafter i de samme hoveder har gjort det nemmere at kontrollere lageret, tilbyde flere kombinationer samt gjort det muligt at ændre lie og face vinklen. Flytbare vægte har også gjort det muligt for at at ændre spin, CG (tyngdepunktet) og justere fade/draw. Fitteren skal stadig vide hvordan man skal kontrollere hver af variablerne baseret på spilleren der svinger køllen samt overgangen fra tilbage til nedsving og typen svinget.

Kirk Oguri: Teknologi og fremskridt i måleværktøj har gjort det muligt for fittere/byggere at både bygge men også justere udstyr meget hurtigere og mere præcist til specifikationerne. Man gætter ikke så meget mere.

Stickney: Hvordan har skaft- og hoved teknologi udviklet sig?
Felix: Skaftmaterialerne er blevet bedre og der er flere valgmuligheder. Letvægtsmulighederne er blevet mere stabile. Materialerne er blevet lettere og stærkere i hovederne og MOI (Moment of Inertia) er højere.

Oguri: Golf skafterne er lavet med en højere tolerance og højere kvalitetskontrol. Det er nemmere at lave en profil på skafterne. Hvis skafterne ikke er i høj kvalitet er det firmaets valg at stoppe processen og ikke fordi de ikke de ikke kan kontrollere det ordentligt. Designet i hovederne har udviklet sig. De gør brug af forskellige materialer til at flytte tyngdepunktet, flytte vægt osv. Uheldigvis har lovgivende myndigheder gjort det sværere at udvikle og designe køllehovederne.

Stickney: Vi kender alle den spiller der siger, “Jeg er ikke god nok til at blive fittet,” eller “Jeg svinger aldrig på samme måde to gange alligevel.” Hvad svarer man til det?

Felix: Det vi altid siger er “Du er ikke god nok til IKKE at blive fittet og her er hvorfor…”

Oguri: Jeg er meget uenig med den golfspiller. En mindre dygtig golfspiller har ikke evnen til at tilpasse sig dårlig tilpassede længder, vægt, flex, loft, gripstørrelser osv. Den gennemsnitlige golfspiller kræver udstyr der passer deres spil og sving endnu mere end en elite golfspiller der har evnen til at tilpasse sig.

Stickney: Burde nogen have lange jern i deres bag?
Felix: Stort set ingen. Der er stadig spillere, der generer nok fart til at slå lange jern/driving jern. Der er nogen der stadig føler sig mere tilpas over et jern i forhold til en hybrid. Flere burde spille hybrider, men driving jern bliver bedre og bedre samt mere tilgivende, dvs de er mere i spil end tidligere.

Oguri: Ja. Flade slagflader på jern har et bedre plus/minus i forhold til udgangsvinkel (launch), spin samt retning end hybrider for de golfspillere der ikke har brug for en højere boldflugt. Der er også en del golfspillere der ikke slår hybrider særlig godt pga de er vægtet til at fremme en draw.

Stickney: Hvordan fitter du en spiller der allerede er overbevist om hvad han/hun burde spille med og vil have, men de tager fejl (f.eks. skaft, sammensætning af baggen osv.).

Felix: Du giver dem, det de vil have og lader dem få tallene fra Trackman. Så begynder du at ændre lidt og så må tallene bekræfte eller afvise de ændringer. Svaret ligger i detaljen, plus du kan se boldflugten samt tallene. Det er svært at argumentere imod tal og ved at se boldflugten.

Oguri: Jeg ville ikke gribe det anderledes an end hvis en spiller kom for at få en lektion ud fra deres egne ideer om hvad der er bedst for deres spil. Jeg ville snakke med dem om, hvad de tror på og hjælpe dem med at finde ud af hvad der er bedst for dem i det lange løb med konstant feedback.

Stickney: Hjælper club fitting den professionelle spiller eller kan de “få” deres køller til at fungere.

Felix: Ja, club fitting hjælper Tour spillerne. Alle har tendenser i deres sving, selv tour spillere. Så hvis du kan minimere fejl og give dem en mulighed selv når de er lidt ved siden af deres normale sving, så er det målet. De kan få alt til at virke, men hvad virker med deres naturlige bevægelse og tendenser?

Oguri: Elitespillere har evnen til at bruge en kølle der ikke er optimal for dem, men det betyder ikke, at de spiller op til deres potentiale. Jeg har arbejder med mange tour spillere, der ikke havde det bedste udstyr til deres spil og har hjulpet dem. Bare husk, club fitting er ikke bare at læse tal fra en launch monitor og finde optimalen, der er meget mere i det.

Stickney: Hver OEM påstår, at deres nye driver er “længere og mere præcis” end sidste års model. Er dette virkelig sandt eller tror du, det er hype fra marketing?

Felix: Alle firmaer har et produkt de skal sælge og markedsfører deres produkt som det nye hit. Firmaerne kan være heldige og lave gode produkter år efter år, men sådan er det ikke altid. Nogle firmaer har fra år til år ting der virker bedre end andre, men at vide hvad der er bedre dette år i forhold til sidste år er op til fitteren der ikke er forudindtaget, men vil have det bedste produkt til deres kunder. Vi konsulterer, bekræfter og vejleder kunder hver dag til at tage det bedste valg.

Oguri: Størstedelen af OEM firmaer stræber mod at sænke tyngdepunktet for at reducere backspin. Nogen klarer sig bedre end andre, ikke bare med at sænke tyngepunktet, men med at rykke det så langt bagud i hovedet som muligt, hvilket ikke kun reducerer spin, men også fastholder MOI. Dette betyder ikke altid at disse nye drivere fungerer for alle. Ikke alle har brug for lavere spin. Jeg har set mange golfspillere, der har brug for et højere tyngdepunkt pga de rammer højere på slagfladen og reduceret loft ved impact.

Stickney: Hvis du har brugt de samme køller og jerns i et antal år, hvornår er det så tid til at kigge efter nyt?

Felix: Det kommer an på personen. Når de spiller med nogen, der begynder at spille bedre efter en fitting, slår bolden forbi en, når de ikke plejer at gøre det. Jeg tror ikke, man altid har brug for nyt udstyr, men det kan være godt at tjekke, måske er der bare tale om, der mangler f.eks. en 5 wood eller en hybrid. kig om længdeafstanden mellem dine wedges passer osv.

Oguri: Efter min mening har en golfspiller en ide om hvornår de vil have noget andet ud af deres golfkøller. Hvis en spiller ændrer deres sving markant, så vil det nok være en god ide at evaluere om der skal ændres noget i udstyret. Eller hvis køllerne stadig er lavet ud af træ, så er det nok tid.

Stickney: Kan man fitte uden at bruge teknologi som Trackman, Foresight eller lignende?

Felix: Nej ikke mere. Du er nødt til at bruge teknologi til at bekræfte data. Du kan ikke bare gætte.Du er nødt til at have en Launch Monitor.

Oguri: Ja, det kan lade sig gøre hvis fitteren har en stor viden og erfaring vedrørende boldflugt, men det er svært uden. Men man er nødt til at bruge rigtige golfbolde og ikke range bolde.

Stickney: Hvis du kunne fortælle den gennemsnitlige golfspiller en ting vedrørende, det du gør og clubfitting industrien, hvad skulle det så være?

Felix: Jeg håber på at hjælpe folk med at nyde spillet endnu mere ved at fitte deres udstyr så det passer til dem, for at de kan score bedre og minimere missere i dette spil vi er så optagede af.

Oguri: Jeg gør mit bedste for at matche deres udstyr med deres nuværende eller sving under udarbejdelse for at hjælpe dem til at spille bedre golf.

Stickney: Tak