Putter

Hvorfor custom fitte en putter?
En putter er den kølle du slår med flest slag med på en runde. Puttet er lige vigtigt, om du putter for bogey, par, birdie eller andet. Tror du på puttet? Hvis du ikke tror du har en chance for at putte bolden i hul, hverken på det første putt eller på returputtet, så har du nok ikke den rigtige putter for dig.

En putter findes ud fra mange faktorer, som jeg vil forklare her:

 1. Typen af putteren
  Der findes 3 forskellige typer af puttere. Der er den klassiske, den korte, putter. Den mellemlange, kaldet belly putteren, som typisk forankres i maveregionen. Den sidste er kosteskaftsputteren, som med det helt lange skaft holdes op til hagen eller øverste del af brystkassen.
  Der kommer nye regler vedrørende forankring af de længere puttetyper, hvor det ikke længere er tilladt forankre køllen, men den skal holdes fri fra kroppen. Hvad der virker bedst for dig, er noget det skal prøves.
 2. Længden på skaftet.
  Længden på skaftet er et spørgsmål om hvilken længde, der giver dig den mest effektive stance og komfortabel opstilling, så du bedst muligt kan udføre dit slag. Klassiske puttere leveres oftest med skaftlængder fra 33-35 tommer. Det er meget individuelt, hvad der passer en bedst…. en del skal måske have 38 tommer, mens andre vil putte bedre med 31 tommer. Dog skal putteren have en minimumslængde på 18 tommer.
 3. Lie vinklen
  Lie vinklen sammen med skaftlængden skal være korrekt indstillet til dig og din stance. Da lie vinklen påvirker slagfladens retning, vil en forkert lie vinkel resultere i at slagfladen i opstillingen IKKE vil pege mod målet, men højre eller venstre om.
 4. Skafttype og skaftvægt
  Hvilket materiale skal skaftet være lavet af og hvor meget skal det veje. Skal det være taper skafter eller stepless, her er det designet og hvordan det ser ud i spillerens øje, altså kosmetisk. Men skaftet kan også indeholde forskellige bøjninger, der gør at adressering af bolden vil se forskellig ud. Der findes offset skafter, bended, double bended og lige (straight) skafter, som hvor især giver en anderledes adressering af bolden. Det optimale putteslag er et slag, hvor vi slår op i bolden (for a fremme et bedre rul uden hoppen og dansen), det kan en offset skaftet putter bidrage til, selvom det ikke er den eneste løsning for at slå op i bolden.
 5. Loft
  Det optimale loft, som din putter skal have kommer an på dit puttesving. Slår du ned på bolden skal du have mere loft end hvis du slår op i bolden, for at give det optimale rul. Svinger du putteren så du i boldtræffet bevæger puttehovedet helt fladt vil et loft på 4,5 grader være passende. På meget hurtige greens skal loftet være lidt lavere, helst omkring 2 grader.
 6. Hovedtype
  Der findes hovedsageligt to hovedtyper (groft sagt), blade og mallet. Forskellen ligger i udformningen og vægtfordelingen. En bladeputter passer til dem, der fører putteren igennem puttesvinget med en let buet ark. Derved menes at tilbagesvinget føres tilbage lidt inside. Mallet putteren er vægtet således, at den fremmer et helt lige puttesving.
 7. Hovedvægt
  Betydningen af hovedvægten kommer helt an på den enkelte spiller. En hovedtung putter vil være at foretrække på langsomme greens, hvor du ikke bevæger et større tilslag, hvorimod med et lettere puttehoved vil du skulle slå hårdere til bolden på samme afstand. På en hurtig green vil en lettere putter være at foretrække.
 8. Balancen
  Alt på en putter vejer, selv grippet vejer. Det gælder altså om at finde en vægt og balancen, der passer til dig og dit sving, så du kan få mere selvtillid og hole flere putts.

Made by Rosenberg bruger TOMI fitting system PRO til at hjælpe dig med at finde frem til den løsning for dig og dit spil. Læs mere om TOMI her, eller gå ind under fitting -> putter -> Tomi