Ordforklaring

Der bliver brugt mange fagudtryk om de forskellige elementer indenfor fitting, men hvad betyder de egentlig? Hosel, ferrule, Cavity, Offset osv. Her kan du læse en lille forklaring mange af ordene.

575oversigt

1. Hosel
Hosel er den del på hovedet, hvor skaftet limes fast. Hosellen er hul og skaftet plus evt. en vægtklods limes sammen nede i hosel. Det er også hosel man bukker i en loft & maskine, hvor man kan manipulere med lie. Sålen (5) på hovedet skal stå vandret i boldtræffet, og alt efter spillerens højde/drøjde og sving, kan man bukke hosel så jernet står mere op eller ligger lidt mere ned.

2. Cavity
Bagsiden af jernhoved kan have mange udformninger. Dette jern (575MC) har en lille udhuling (en cavity) bagpå, som tilbyder lidt tilgivelse på et dårligt træf. 575 modellen findes også i en muscle back (muskel) version, hvor bagsiden ikke har samme udhulning. Dette jern yder ikke så meget tilgivelse og kræver et konstant godt træf. Der er så på den modsatte side andre designs f.eks. 560 modellen der tilbyder øget tilgivelse, blandt andet pga. en større cavity bagpå.

3. Toplinje
Toplinien på et jern kan variere utrolig meget. Blade (muscle back) jern har som regel en meget tynd toplinje (se billede længere nede), hvor et mere tilgivende jern har en lidt tykkere toplinje.

4. Leading edge
Leading edge kan være udformet på mange måde og kan tilgodese forskellige svingtyper. Der er sweeperen (kommer fladt ind til bolden), Medium (kommer hverken stejlt eller fladt, men midt i mellem ned til bolden) og så er der diggeren, der har et stejlt nedsving, denne har ikke brug for en leading edge, der graver sig ned.

5. Sål
Sålen er den nederste del af hovedet, som hviler på græsset. I boldtræffet skal sålen gerne være vandret. Hvis hælen har en tendens til at ramme jorden først, vil bolden blive trukket til venstre (for højrehåndsspilleren). Står hælen for meget på tåen, så vil bolden blive skubbet ud til højre. Dette lie, har stor betydning for konsistente slag og retning.

6. Ferrule
Ferrulen er den lille plastikting, der sidder på skaftet, der hvor skaftet går ned i hosel.

575topord

7. Offset
Der kan være større eller mindre offset på et jern eller en kølle. Som hovedregel vil offset være mindre på “players” jern (blade, semi-blade som f.eks. 575 MMC serien). Dette betyder at slagfladen sidder lidt længere fremme i forhold til skaftet. På billedet ses et 575 MC jern set fra oven, som tilbyder mindre offset (den hvide linje til højre). Der findes modeller med endnu mindre offset forsøgt tegnet ved den venstre hvide linje. Et jern med større tilgivelse et såkaldt “Game Improving” jern, vil slagfladen anført af Leading edge (4) sidde lidt længere tilbage i forhold til skaftet, dvs. længere til højre for den tegnede hvide linje.